WASHINGTON - President Barack Obama heeft vrijdag op het Witte Huis ongewoon veel werk gemaakt van de ondertekening van een wet die de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Israël versterkt.

Bij de ceremonie waren onder anderen vertegenwoordigers van pro-Israël lobby Aipac aanwezig.

De wet ''onderstreept onze onvoorwaardelijke steun aan de veiligheid van Israël'', zei Obama. Hij kondigde tevens aan 70 miljoen dollar extra ter beschikking te stellen voor de financiering van een systeem om Israël te beschermen tegen raketaanvallen van islamitische militanten in Libanon en Gaza.

De door Obama belegde bijeenkomst komt aan de vooravond van het bezoek dat zijn Republikeinse tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november, Mitt Romney, brengt aan Israël.

Romney

Romney, die vrijdag de opening van de Olympische Spelen in Londen bijwoont, zal naar verwachting de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoeten. Netanyahu en Obama hebben een gespannen relatie.

Obama kreeg bij de door hem gewonnen presidentsverkiezingen in 2008 78 procent van de stemmen van de Joodse kiezers in de VS. Volgens een peiling in juni is dit percentage gezakt naar 64 procent.

De steun van Joodse kiezers, van wie velen zich sterk verbonden voelen met Israël, kan in november de doorslag geven in staten als Florida en Pennsylvania, waar de kandidaten hard moeten vechten om de gunst van de kiezer.

Obama wekte vorig jaar de woede van veel Israëliërs en hun supporters in de VS door te stellen dat bij onderhandelingen over de grenzen van een Palestijnse staat moet worden uitgegaan van de grenzen zoals die bestonden voordat Israël de Westoever en de Gazastrook veroverden in de oorlog van 1967.