AMSTERDAM - Fotograaf Jeroen Oerlemans werd in Syrië gegijzeld door radicaal-islamitische strijders die afkomstig zijn uit verschillende landen.

Dat heeft de donderdag bevrijde Nederlander aan NRC laten weten.

Donderdagavond maakte minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal bekend dat Oerlemans een week vermist is geweest. De freelance fotograaf werd gegijzeld in een kamp bij de grens met Turkije, waar radicaal islamitische strijders verbleven.

De strijders, bestaande uit onder meer Pakistanen, Tsjetsjenen en Afrikaanse extremisten voelden zich overvallen door Oerlemans en zijn Britse collega John Cantlie. Daarop werd het tweetal gevangen genomen.

Oerlemans werd ervan verdacht in dienst te zijn van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De freelancer heeft bij een eerdere ontsnappingspoging een schotwond opgelopen, maar maakt het naar omstandigheden goed.

Rennen of sterven

"We renden een paar honderd meter, bergop. We hoorden stemmen, schoten, maar we renden door. We waren ervan overtuigd: het is rennen of sterven", beschrijft Oerlemans zijn vluchtpoging tegenover NRC-correspondent Bram Vermeulen.

"We doken het pad af om uit de kogelregen te komen. Er werd zoveel geschoten, maar we werden niet geraakt dat we dachten: we redden het wel."

Oerlemans werd vervolgens in zijn heup geraakt. De extremisten werden er vervolgens van weerhouden om de Nederlander te doden. "Mijn leven is gered door dezelfde Pakistaanse jongen die Engels sprak. Hij overtuigde de anderen dat het tegen islam zou zijn om mij daar gewond af te maken."

Bevrijding

Donderdag betraden soldaten van het Vrije Syrische Leger het kamp en namen Oerlemans en Cantlie mee. "We hebben tot gisteren in die tent gelegen. Net toen we dachten dat ze ons zouden afvoeren naar Irak of aan een andere strijdgroep zouden uitleveren, kwam er iemand binnen die vroeg hoe lang we hier al waren. Toen ik hem vertelde dat we er al een week waren, blafte hij: 'hoe kunnen ze dit doen?.

"We werden de tent uitgevoerd. Toen bleek dat vier strijders van het Vrije Syrische Leger gewoon het kamp zijn binnengelopen. Die hebben ons in de stijl van een paar gangsters gewoon meegenomen. In de lucht schietend zijn we daar weggereden. Net zoals je nooit verwacht dat je bij jihadisten terecht komt, verwacht je ook niet dat je op deze manier bevrijd wordt. Drie uur later stonden we in Turkije."

Papieren

Hij sterkt nu aan in een ziekenhuis in Turkije en wacht op de nodige papieren om terug te gaan naar Nederland. "Al onze spullen zijn in handen gevallen van de strijdgroep die ons gevangen hield. We hebben niets meer", aldus Oerlemans.

Hij verwacht op zijn vroegst zaterdag een vliegtuig te kunnen nemen naar huis.