BELGRADO - Het Servische parlement heeft vrijdag ingestemd met een nieuwe nationalistische regering onder leiding van premier Ivica Dacic.

Hij was in het verleden de rechterhand en woordvoerder van president Slobodan Milosevic, die in 2006 in gevangenschap van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag overleed.

Na een verhit debat van 12 uur stemden 142 van de 250 parlementariërs in met het nieuwe kabinet.

Dat bestaat uit de Socialistische Partij van Servië (SPS) van de 46-jarige Dacic, de nationalistische Servische Progressieve Partij (SNS) van president Tomislav Nikolic en de liberale partij Verenigde Regio's van Servië (URS).

Ellende

Daarmee komen weer partijen aan de macht die het land onder leiding van Milosevic in de jaren 90 in ellende stortten door een oorlog te ontketenen.

Dacic zei echter tijdens het debat dat hij toenadering zoekt tot de Europese Unie en het donkere verleden wil laten rusten. ''Als ze zeggen dat het woord Balkan bloed en honing betekent, dan hebben we genoeg bloed gehad en wordt het tijd om de smaak van honing te proeven'', zei hij.

Dialoog

Dacic zei ook een vreedzame dialoog met Kosovo na te streven. In het verleden zei hij nog dat de voormalige Servische provincie desnoods met geweld moet worden verdedigd.

Het kabinet van Dacic, die ook minister van Binnenlandse Zaken wordt, bestaat uit 19 mensen. Aleksandar Vucic, leider van de SNS nadat Nikolic president is geworden, wordt vicepremier en minister van Defensie. De partijloze Ivan Mrkic wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Superminister

Een belangrijke taak is weggelegd voor de nieuwe 'superminister' voor Economie en Financiën, Mladjan Dinkic. Hij moet de noodlijdende Servische economie proberen uit het slop te halen.

Daarvoor zijn grootschalige bezuinigingen onvermijdelijk, ook al om in aanmerking te komen voor omvangrijke buitenlandse kredieten. Ook heeft de nieuwe regering aangekondigd de aanpak van de wijdverbreide corruptie topprioriteit te maken.