BRUSSEL - De radicaalste stroming binnen de islam, het salafisme, vormt de grootste bedreiging voor de Belgische democratie. Politiek salafisme werkt als een sluipend gif.

Dat stelt het hoofd van de Belgische Staatsveiligheid, Alain Winants, vrijdag in de Vlaamse krant De Morgen.

De geleidelijke opkomst van het salafisme kan leiden tot grote verdeeldheid binnen de Belgische maatschappij. Aan extreem rechtse kant doemen al organisaties op die opkomen tegen de islamisering van steden.

Die trend kan ontwrichtend zijn voor België. ''Want dan staan extremistische moslims tegenover extreem rechts en de kans is groot dat extreem links zich daar ook nog roert'', betoogt Winants.

Meer aanhang

Volgens de Staatsveiligheid wint het salafisme, dat de moderne maatschappij verwerpt, steeds meer aanhangers. Ze hebben een parallelle samenleving opgericht met hun eigen waarden, hun eigen banken, justitie, geneeskunde en onderwijs.

Veel te vaak is vastgesteld dat tegen ''bepaalde gedragingen'' niet of niet meteen werd opgetreden, uit angst om racist te worden genoemd, waarschuwt Winants. Volgens hem wordt de strijd tegen het salafisme ook bemoeilijkt omdat de Staatsveiligheid hierbij geen methodes als huiszoekingen en telefoontaps mag inzetten.