BERLIJN/LONDEN - Weinig analisten en politici verwachten dat president Bashar al-Assad de crisis in Syrië overleeft als leider van het land, maar zij waarschuwen dat zijn val nog wel enige tijd kan uitblijven. 

Bovendien is het hoogst onzeker wat er na een vertrek van de president in het Arabische land gaat gebeuren.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, zei vrijdag dat duidelijk is dat het regime uiteenvalt en dat Assad binnen het militaire apparaat steun verliest. Hij waarschuwde voor speculaties over een snel vertrek van de president.

Niet alleen houden China en Rusland hem nog steeds de hand boven het hoofd, ook is het de vraag of de oppositie opgewassen is tegen de zware wapens en gevechtsvliegtuigen die het bewind tegen de opstandelingen inzet.

Vreedzame aftocht

Veel zal afhangen van Assad zelf. Sommigen denken dat Assad de veiligheid van zijn familie voorop zal stellen en zal proberen een vreedzame aftocht voor hem en zijn verwanten te bereiken.

Tot nu toe wijst echter alles erop dat hij de strijd tot het voor hem waarschijnlijk bittere einde zal voortzetten.

Rode Kruis

Het Rode Kruis haalt een aantal buitenlandse medewerkers weg uit Syrië, omdat het steeds onveiliger wordt in het land. Dat liet het Internationale Comité van het Rode Kruis vrijdag in Genève weten.

Er blijft een kernteam aan het werk in de hoofdstad Damascus. De hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan, de islamitische versie van het Rode Kruis, brengen voedsel en medicijnen naar de bevolking.

Uit vrees voor een bloedbad in Aleppo heeft de Rode Halve Maan een aantal ambulancechauffeurs en eerstehulpverleners teruggetrokken uit die stad. De VN-mensenrechtenchef, Navi Pillay, roept zowel de militairen als de rebellen op om burgers in Aleppo te sparen.

De Verenigde Naties hebben deze maand stilzwijgend het aantal hulpverleners van de humanitaire operatie in Syrië al gehalveerd naar 30. Dat deden ze in de week van de aanslag van 18 juli, waarbij vier functionarissen van het regime van president Bashar al-Assad omkwamen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier