HAVANA - De Cubaanse president Raul Castro heeft zich bereid verklaard de kille betrekkingen met de Verenigde Staten te verbeteren.

Hij wil graag met de VS praten over alle mogelijke kwesties, zolang dat gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. Castro zei dit donderdagavond, aan het eind van de viering van de Dag van de Revolutie.

Wat Castro betreft is geen enkel onderwerp onbespreekbaar. Hij is bereid met de VS te praten over de Amerikaanse zorgen over de democratie, de persvrijheid en de mensenrechten in Cuba, zolang het maar een gesprek tussen gelijken is.

Tafel

"Ze hoeven maar te zeggen welke dag het hen schikt en wij zetten een tafel voor hen klaar. Dat hebben we al via de diplomatieke kanalen laten weten. Als zij willen praten, dan praten we", zo stelde Castro.

Washington moet dan wel bereid zijn om de klachten van Cuba aan te horen over de manier waarop door de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten met voornoemde kwesties wordt omgegaan.

"Wij zijn namelijk niemands kolonie, niemands marionet."

Washington en Havana onderhouden al ruim vijftig jaar geen officiële diplomatieke betrekkingen. Een Amerikaanse economische boycot maakt vrijwel alle handel en verkeer tussen beide landen onmogelijk.

Op de dag van de Revolutie wordt de mislukte aanval op de Moncada-kazerne in Santiago de Cuba herdacht. Deze aanval op 26 juli 1953 onder leiding van de revolutionair Fidel Castro wordt beschouwd als het begin van de Cubaanse Revolutie.