WASHINGTON - De droogte die grote delen van de Verenigde Staten al enige tijd teistert, houdt aan en is volgens deskundigen ongekend.

Vooral de staten in het middenwesten, die bekend staan als de graanschuur van de VS, zijn zwaar getroffen, aldus de organisatie US Drought Monitor.

Deskundigen waarschuwen voor stijging van de prijzen van voedsel en veevoer. Volgens hen is 78 procent van de Amerikaanse graanproductie getroffen en 11 procent van de sojabonen-oogst.

De Verenigde Staten zijn de belangrijkste producenten van deze gewassen.

De huidige droogte wordt vergeleken met die van 1988 toen de opbrengst 20 procent lager was dan normaal en de schade in de miljarden dollars liep.

Mississippi

Als gevolg van de droogte staat het water in belangrijke rivieren zoals de Mississippi extreem laag, waardoor de scheepvaart ernstig bemoeilijkt wordt. De schepen nemen minder lading in om te voorkomen dat ze vast komen te zitten.

Als gevolg hiervan moeten ze vaker heen en weer varen om hun normale lading aan goederen te kunnen vervoeren. Dit kan volgens deskundigen leiden tot stijging van de transportkosten, die vervolgens worden doorberekend in de goederen.

Klimaatdeskundigen vrezen dat de extreme droogte nog wel enkele maanden kan voortduren.

De Amerikaanse nationale meteorologische dienst NOAA meldde vorige week dat het de droogste periode is sinds 1956. De maand juni was op drie na de warmste junimaand sinds 1880, toen begonnen werd deze gegevens bij te houden.

Droogte VS