SREBRENICA - Op het oude legerkamp van Dutchbat in het Bosnische Srebrenica is donderdag een graf gevonden.

Het gaat mogelijk om een noodgraf waar jarenlang naar is gezocht. Dat meldde IKV Pax Christi, dat de zoektocht begeleidde.

Donderdag is een lichaam opgegraven. Het Bosnisch instituut voor vermiste problemen verwacht de komende dagen meer lichamen op te graven. DNA-onderzoek moet de identiteit van het slachtoffer vaststellen.

In het gezochte noodgraf liggen vermoedelijk vijf stoffelijke overschotten van mensen die in 1995 overleden op de basis. Nabestaanden zochten al 17 jaar naar de precieze plek.

Mladic

Het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladic veroverde de enclave Srebrenica in 1995. Duizenden angstige inwoners zochten hun toevlucht op het kamp van het Nederlandse VN-bataljon.

De vluchtelingen zaten vast in een overvolle fabriekshal op het terrein van Dutchbat. Door gebrek aan water, voedsel en medicijnen stierven mensen op de basis, die in het noodgraf werden begraven.

Weggevoerd

Uiteindelijk werden de inwoners van Srebrenica met bussen weggevoerd door de Bosnische Serviërs. Die vermoordden in ongeveer een week tijd meer dan 8000 moslimmannen en -jongens uit Srebrenica.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi kwam samen met drie oud-Dutchbatters het graf op het spoor door bestudering van foto’s, tekeningen en schriftelijke bronnen. Ook spraken ze met militairen en het Joegoslavië Tribunaal.