NAIROBI - Belangrijke getuigen van de aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag worden bedreigd. Ook hun familieleden zijn geïntimideerd.

Dat heeft een vertegenwoordiger van het ICC donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Kenia.

De getuigen zouden belastende verklaringen moeten afleggen over het verkiezingsgeweld in Kenia in 2007 en 2008. Meer dan 1000 mensen werden toen vermoord en honderdduizenden van huis en haard verdreven.

Stammen raakten slaags na de herverkiezing van president Mwai Kibaki. Volgens de oppositie had zijn kamp gefraudeerd. Vier mensen zijn voor het geweld aangeklaagd bij het ICC.

De bedreigde getuigen zijn niet in Kenia, ''maar dat betekent niet dat mensen niet kunnen achterhalen waar ze zijn'', zei ICC-vertegenwoordiger Phakiso Mochochoko.

Het Kenia-proces moet op 10 april volgend jaar beginnen. De maand ervoor doen twee verdachten, Uhuru Kenyatta en William Ruto, waarschijnlijk mee aan de presidentsverkiezingen.

Geen onderzoek

Het ICC doet geen onderzoek naar de steun die Rwanda mogelijk geeft aan de Congolese rebellenbeweging M23. Dat heeft het ICC donderdag gezegd. De focus van het hof ligt op de arrestatie van de leider van M23, voormalig generaal Bosco Ntaganda.

"We doen geen onderzoek naar Rwanda. Sterker nog, Rwanda is niet eens aangesloten bij het ICC", aldus het hof.

Rwanda ontkent ten stelligste dat het M23 steunt. De rebellenbeweging is actief in het oosten van Congo. In het gebied wordt fel gevochten en al tweehonderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt.

De Amerikaanse regering overweegt militaire steun aan Rwanda in te trekken, omdat de Verenigde Staten bezorgd zijn dat de regering in Kigali de rebellen wel steunt.