DAMASCUS - Syrische regeringstroepen bereiden zich voor op een aanval op wijken in de stad Aleppo die in handen zijn gevallen van rebellen.

Dat heeft een bron dicht bij het Syrische veiligheidsapparaat donderdag gezegd.

Elitetroepen en andere legereenheden groeperen zich aan de randen van de stad. Het plan is om vrijdag of zaterdag een grote aanval in te zetten.

De rebellen zouden op hun beurt versterkingen naar Aleppo hebben gestuurd. Het zou gaan om 1500 tot 2000 strijders, die zich gevoegd hebben bij de circa 2000 die al in Aleppo aan het vechten zijn.

Ook rebellen zeggen dat een aanval ophanden is. Volgens een woordvoerder heeft het Syrische leger ongeveer 100 tanks en andere militaire voertuigen naar Aleppo getransporteerd.

Konvooien

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde dat het regime versterkingen naar Aleppo heeft overgebracht. Konvooien van het Syrische leger zouden onderweg naar de stad in het noorden van Syrië zijn aangevallen door rebellen.

De Syrische krant Al-Watan, die nauwe banden heeft met het regime van president Bashar al-Assad, opende donderdag met de kop: Aleppo, de moeder van alle veldslagen.

Voorbij

Aleppo is met ruim 2 miljoen inwoners de grootste stad in Syrië en ligt niet ver van de grens met Turkije. Het afgelopen jaar ging de Syrische opstand grotendeels voorbij aan de stad, maar rond het weekeinde begonnen de eerste schermutselingen. Die laaiden maandag en dinsdag op. De luchtmacht heeft straaljagers ingezet bij de stad.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Strijd in Aleppo