OSLO - Anders Behring Breivik, die bij aanslagen in Noorwegen vorig jaar 77 mensen doodde, schrijft vanuit de gevangenis met gelijkgestemden.

Hij beantwoordt veel brieven, omdat hij vanuit het gevang een rechtsradicaal netwerk van gedetineerden wil opbouwen. Dat schrijft de Noorse krant VG donderdag op basis van gesprekken met Breiviks advocaat Vibeke Hein Baera en gevangenisdirecteur Knut Bjarkeid.

De directeur heeft overlegd met de minister van Justitie of de correspondentie moet worden gecensureerd. Meer wilde hij er niet over zeggen.

'Extreem aanstootgevend'

Een advocate van enkele overlevenden van de aanslagen noemt de brieven van Breivik ''extreem aanstootgevend''.

Breivik wilde Noorwegen met de aanslagen naar eigen zeggen beschermen tegen de islam.

Hij liet op 22 juli 2011 eerst een bom ontploffen in het regeringscentrum van Oslo. Die was gericht tegen de regering onder leiding van premier Jens Stoltenberg (Arbeiderspartij).

Daarna ging hij naar een zomerkamp van de jongeren van de Arbeiderspartij waar hij 69 mensen doodschoot. De sociaaldemocraten staan volgens Breivik een te soft migratiebeleid voor.

Vonnis

Breivik zit nu vast in afwachting van het vonnis dat de rechters op 24 augustus over hem vellen. De rechtszaak tegen Breivik draait voor een belangrijk deel om de vraag of hij toerekeningsvatbaar was toen hij zijn aanslagen pleegde.

Als zijn daden hem kunnen worden aangerekend, moet hij naar de gevangenis. Als de rechters denken dat hij ontoerekeningsvatbaar was toen hij de aanslagen pleegde, moet hij naar een psychiatrische kliniek.

Alles over de aanslagen in Noorwegen in ons dossier