SARAJEVO - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de internationale gemeenschap woensdag opgeroepen het bloedvergieten in Syrië te stoppen. 

Hij deed dat in Bosnië, waar hij donderdag een bezoek brengt aan Srebrenica.

Ban is de eerste VN-topman die de genocide van Srebrenica ter plaatse gaat herdenken. In het Bosnische parlement deed de Zuid-Koreaan woensdag een ''oproep aan de wereld: Verspil geen tijd, handel nu om de slachting in Syrië te stoppen.''

Na de val van de moslimenclave Srebrenica op 11 juli 1995 konden de Nederlandse VN-militairen van Dutchbat de volkenmoord op duizenden Bosnische moslims niet voorkomen. De VN hebben ''toen hun verantwoordelijkheid niet genomen'', aldus Ban. ''Vandaag wordt de internationale gemeenschap op de proef gesteld in Syrië.''

VS

De aanval van het Syrische regime op de noordelijke stad Aleppo laat volgens het Witte Huis de 'diepe verdorvenheid' zien van het regime van president Bashar Assad. Woordvoerder Jay Carney zei 'geloofwaardige' berichten te hebben gekregen over het gebruik van zware wapens in Aleppo. Volgens Carney zet Assad het leger in om 'gruwelijk geweld' te gebruiken tegen de bevolking van de stad.

Carney wees ook op de desertie van een aantal Syrische diplomaten. Volgens hem is dat een teken dat mensen in de kring rondom Assad het regime de rug toekeren vanwege zijn afschuwelijke daden.

In Aleppo werden woensdag niet alleen helikopters ingezet, maar ook zouden gevechtsvliegtuigen zijn ingezet in de strijd tegen de opstandelingen.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier