ISLAMABAD - De Pakistaanse regering is niet van plan Zwitserland te vragen een oude corruptiezaak tegen president Asif Ali Zardari te heropenen. 

Dat heeft de Pakistaanse procureur-generaal het hooggerechtshof woensdag laten weten.

Eerder deze maand gelastte het hof de regering Zwitserland te vragen de zaak, die het witwassen van geld aan het eind van de vorige eeuw betreft, te heropenen. De regering beroept zich erop dat Zardari als president onschendbaar is voor rechtsvervolging.

In juni werd premier Yousuf Raza Gilani door het hooggerechtshof veroordeeld voor minachting van het hof, omdat hij weigerde om heropening van de zaak tegen Zardari te vragen. Omdat hij was veroordeeld moest hij aftreden. Net als Gilani en Zardari behoort de nieuwe premier, Raja Pervaiz Ashraf, tot de Pakistaanse Volkspartij (PPP).

Vooringenomenheid

Procureur-generaal Irfan Qadir beschuldigde de president van het hof, Asif Saeed Khosa, woensdag van vooringenomenheid tegenover Zardari. Aanhangers van de regering verwijten het hof de zaak eindeloos te laten voortslepen, omdat opperrechter Iftikhar Mohammad Chaudhry nog een appeltje te schillen heeft met Zardari.

Khosa eiste woensdag opnieuw dat de regering de Zwitsers een brief schrijft, maar zei ook dat het hof de onschendbaarheid van de president zal respecteren. De regering moet het hof dan wel gehoorzamen. Khosa gaf de regering daarvoor tot 8 augustus de tijd.

Zardari is de weduwnaar van de vermoorde president Benazir Bhutto. In de regeerperiode van zijn vrouw luidde zijn bijnaam Mr. Ten Percent, vanwege de corruptie waaraan hij zich op grote schaal schuldig zou maken.