AMSTERDAM - De jacht op de Ugandese krijgsheer Joseph Kony kan niet van start gaan. Er zijn te weinig militairen, er is geen materieel en het ontbreekt aan geld.

Dat heeft Dick Olum, het hoofd van de troepenmacht van de Afrikaanse Unie die Kony zou moeten opsporen, woensdag gezegd vanuit Sudan. De AU en de Verenigde Naties zijn daar bijeen voor overleg over de jacht op Kony en zijn Verzetsleger van de Heer (LRA).

Vooralsnog maken tweeduizend Ugandese en vijfhonderd Zuid-Sudanese militairen jacht op Kony. De bedoeling was dat de AU-troepenmacht, bestaande uit vijfduizend militairen, al in maart in actie zou komen, maar de financiering door de internationale gemeenschap is nog steeds niet rond.

Zorgen

Het LRA bestaat nog uit ongeveer tweehonderd strijders die uiteengevallen zijn in kleine groepen die zich ophouden in Zuid-Sudan, Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Doordat de grenzen poreus zijn kunnen zij zich vrijelijk in het gebied bewegen. Vermoed wordt dat Kony zich ophoudt in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Ugandese minister van buitenlandse zaken Okello Oryem zei dat er grote zorgen zijn dat het LRA gebruik maakt van de chaos in het oosten van Congo om zich te hergroeperen en de strijd nieuw leven in te blazen. "De LRA-kwestie kan escaleren en groter worden", zei Oryem op de bijeenkomst in Sudan.

Video

Kony kreeg onlangs wereldwijde aandacht toen een video over de wreedheden die hij en zijn LRA begaan online werd gezet. Miljoenen bekeken Kony 2012. De video was onderdeel van een campagne van de Amerikaanse hulporganisatie Invisible Children over gruwelijke oorlogsmisdaden in Uganda. Het LRA is berucht vanwege de massaslachtingen die het aanricht, het verminken van slachtoffers en het ronselen van kindsoldaten.

Kony is door het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.