LONDEN - Wikileaks-oprichter Julian Assange krijgt juridische bijstand van de bekende Spaanse jurist Baltasar Garzón. 

Dat heeft de klokkenluiderssite dinsdagavond bekendgemaakt. Assange zit in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij heeft asiel in het Zuid-Amerikaanse land aangevraagd, om te voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden.

Garzón moet volgens Wikileaks ''laten zien hoe de geheime Amerikaanse processen tegen Assange alle andere juridische processen aantasten en besmetten''.

Assange heeft in de Verenigde Staten veel vijanden gemaakt, omdat Wikileaks geheime documenten heeft onthuld. Hij ziet de aanklacht in Zweden, waar hij wordt verdacht van verkrachting, als een dekmantel om hem in Amerika te kunnen krijgen.

Pinochet

Garzón werkte in Spanje als onderzoeksrechter. In 1998 vaardigde hij een internationaal arrestatiebevel uit tegen de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet. Die zou Spaanse burgers hebben laten 'verdwijnen'. Garzón vervolgde ook Osama bin Laden en de Baskische terreurgroep ETA.

In 2008 begon Garzón een onderzoek naar misdaden tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-'39) en de daarop volgende Francodictatuur, ook al was er een amnestiewet. Garzón was daarom tijdelijk geschorst.

Begin dit jaar werd hij uit zijn functie gezet. Op zoek naar corruptie bij de regerende partij, de conservatieve Partido Popular, had Garzón gesprekken tussen verdachten en advocaten laten afluisteren.

Alle berichten over WikiLeaks in ons nieuwsdossier