FIGUERES - De grote bosbrand op de grens van Spanje en Frankrijk is onder controle. 

Dat heeft de regering van de autonome regio Catalonië dinsdagavond bekendgemaakt. Vier mensen zijn door de vuurzee om het leven gekomen. Duizenden hectares gingen in vlammen op.

Catalonië had eerder dinsdag al laten weten optimistisch te zijn. ''De toestand is sinds maandag erg verbeterd'', zei een Catalaanse minister. Volgens de brandweer breidde de vuurzee zich sinds maandagavond niet meer uit.

Sigarettenpeuk

De bosbrand brak zondag uit nabij het stadje La Jonquera. Waarschijnlijk is een weggegooide sigarettenpeuk de oorzaak. De snelweg A9 moest bij de grens worden afgesloten. Acht mensen raakten gewond. Eén van hen is er slecht aan toe, maar is inmiddels buiten levensgevaar.

De camping Les Pedres in het Spaanse Capmany is in vlammen opgegaan. ''Het was mijn bedrijf. We zijn alles kwijt, ons hele leven zit er in'', zei eigenaresse Mercedes Gonzalez. De campinggasten, onder wie veel Nederlanders, zijn elders ondergebracht.

Ongeveer 1500 brandweerlieden, militairen en vrijwilligers vechten tegen de vuurzee. Zij worden geholpen door 25 Franse en Spaanse blusvliegtuigen.

Bekijk lezersfoto's van de bosbranden op NUfoto

Bosbrand grens Frankrijk-Spanje