AMSTERDAM/DAMASCUS - De Syrische president Bashar Assad heeft dinsdag vijf nieuwe mensen benoemd op belangrijke veiligheidsposten.

Dat heeft een anonieme bron bij de Syrische regering gezegd. De herschikking van het veiligheidsapparaat volgt op een zware aanslag op een aantal topfunctionarissen in de hoofdstad Damascus vorige week.

Ali Mamlouk is benoemd tot hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, nadat de vorige veiligheidschef om het leven was gekomen bij de bomaanslag.

Strijd

De nieuwe functionarissen zijn al langere tijd in dienst van het regime van Assad. Zij hebben opdracht gekregen de strijd aan te binden met de rebellen die in heel Syrië strijden tegen het regime.

De regering van Assad probeert weer de overhand te krijgen in de strijd nu de opstandelingen aanslagen hebben uitgevoerd in Damascus en Aleppo, de grootste stad in Syrië.

Chaotisch

De strijd in Syrië wordt steeds chaotischer en gewelddadiger. Vorige week werd in de hoofdstad Damascus een bomaanslag uitgevoerd op een groep hoge functionarissen.

De aanslag was een forse klap voor het regime, dat daarop hard terugsloeg en de rebellenstrijders in de hoofdstad grotendeels uitschakelde.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier