AMSTERDAM - Ten minste drie mannen zijn de afgelopen dagen in de VS gearresteerd omdat ze tijdens of na een vertoning van de film The Dark Knight Rises dreigementen hadden geuit.

Afgelopen vrijdag kwamen twaalf mensen om het leven bij een schietpartij in een bioscoop in Aurora in Colorado, waar op dat moment een première van de film gaande was.

In Sierra Visa in de staat Arizona brak paniek uit door een benevelde man in de bioscoop. Volgens de plaatselijke sheriff leidde het incident tot 'massahysterie' en vluchtten zo'n vijftig mensen de bioscoop uit.

De 27-jarige verdachte is aangehouden wegens aanstootgevend gedrag, bedreiging en intimidatie.

AK-47

Een man in Maine werd gearresteerd nadat hij had gezegd een voormalige werkgever te willen vermoorden. De man werd in eerste instantie aangehouden omdat hij te hard reed. De politie vond in zijn auto onder meer een AK-47, vier pistolen, munitie en uitgeknipte krantenartikelen over de schietpartij in Aurora.

In het zuiden van Californië werd een man gearresteerd die in de bioscoop verwees naar de schietpartij van vorige week. Toen de film maar niet begon zei hij dat hij wellicht het voorbeeld van de schutter in Colorado moest volgen. Vervolgens vroeg hij of iemand een wapen voor hem had, aldus de politie.

Lees alles over de schietpartij in Denver in ons dossier