LONDEN - De Britse justitie klaagt Andy Coulson, de ex-woordvoerder van de Britse premier Cameron, aan voor illegale afluisterpraktijken.

Ook Rebekah Brooks, de vroegere chef van het mediabedrijf News International van Rupert Murdoch, moet zich voor de rechter verantwoorden.

Dat heeft het Britse Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Nog zes andere journalisten en medewerkers van het vroegere zondagsblad News of the World zijn aangeklaagd.

Samenzwering

Tegen de acht zijn in totaal negentien aanklachten ingediend. Zeven van de acht verdachten, onder wie Coulson en Books, worden beschuldigd van ''samenzwering om communicatie te onderscheppen zonder dat daar toestemming voor was''.

Coulson moet zich tegen nog vier andere beschuldigingen verweren, Brooks worden nog twee andere zaken ten laste gelegd.

Milly Downer

Een van de zaken waarvoor beiden zich moeten verantwoorden, is het kraken van de voicemail van het vermoorde meisje Milly Dowler. Verslaggevers van News of the World wisten de berichten uit, waardoor de familie ten onrechte de indruk kreeg dat zij nog in leven was.

News international heeft de familie daarvoor een schadevergoeding van 2 miljoen pond (2,3 miljoen euro) betaald. Coulson moet zich ook verantwoorden voor het afluisteren van Calum Best, de zoon van de vroegere profvoetballer George Best. Op illegaal afluisteren staat in Groot-Brittannië maximaal 2 jaar gevangenisstraf.

Hoofdredacteur

Coulson en Brooks zijn hoofdredacteur geweest van het zondagsblad, dat illegaal mensen liet afluisteren. Coulson vervulde die functie tot hij in 2007 woordvoerder van Cameron en hoofd van de afdeling communicatie van de Conservatieve Partij werd. In 2010 werd Cameron premier. Coulson bleef zijn woordvoerder tot januari 2011.

Murdoch hief vorig jaar zomer News of the World op, nadat bekend was geworden dat de krant op grote schaal telefoons van beroemdheden en gewone burgers had afgeluisterd. Zijn zoon James Murdoch legde wegens het schandaal zijn functie van topman van News International neer.

Alles over het afluisterschandaal