AMMAN - Syrische rebellen zijn dinsdag een gewapend offensief begonnen om het centrum van Aleppo, de tweede stad van Syrië, in handen te krijgen.

Het Syrische leger en veiligheidstroepen proberen dat bij de poorten van de Oude Stad, die op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco staat, te voorkomen.

Dat meldden inwoners en oppositiegroepen. Aleppo is een belangrijk commercieel en industrieel knooppunt. Sinds vrijdag wordt in Aleppo gevochten tussen militairen en rebellen.

Straaljagers van de Syrische luchtmacht hebben Aleppo gebombardeerd. De oostelijke wijken werden onder vuur genomen. Dat meldde een verslaggever van de BBC ter plekke.

Het is voor zover bekend de eerste keer tijdens de opstand dat het Syrische regime straaljagers inzet.

Heviger

Na een week van bloedige gevechten tussen rebellen en de troepen van president Bashar-al Assad in de hoofdstad Damascus is de strijd in Aleppo heviger geworden.

De afgelopen 16 maanden leek het er lang op dat de opstand tegen het Syrische regime aan Aleppo voorbijging.

Damascus

Ook in Damascus wordt weer hevig gevochten. Het Syrische regeringsleger heeft rebellen aangevallen in twee districten van de stad. Het gaat om de belangrijkste bolwerken in de stad van mensen die strijden tegen het regime van Bashar al-Assad.

Dat liet het Syrische Observatorium voor Mensenrechten weten. De afgelopen week waren er zware gevechten in de hoofdstad, waarbij de rebellen terrein hadden gewonnen in Damascus. In de nacht van maandag op dinsdag heroverde het regime weer delen van de stad op de opstandelingen.

Vanwege de gevechten zijn Syriërs massaal de hoofdstad ontvlucht.

Gevangenis

In een noordelijke buitenwijk van Aleppo hebben regeringstroepen in de nacht van maandag op dinsdag met geweervuur en traangas een opstand in de lokale gevangenis neergeslagen. Daarbij zouden 15 gevangenen om het leven zijn gekomen.

Zaterdag vond er een vergelijkbaar incident plaats in een gevangenis in de zuidelijke stad Homs. Volgens een Syrische mensenrechtenbeweging vermoordden militairen daar twee gevangenen tijdens een opstand.

Straaljagers

Straaljagers van de Syrische luchtmacht hebben dinsdag Aleppo, gebombardeerd. Dat meldde een verslaggever van de BBC ter plekke. Er zijn nog geen berichten over doden.

Het is voor zover bekend de eerste keer tijdens de opstand dat het Syrische regime straaljagers inzet. Eerder voerden wel gevechtshelikopters aanvallen uit.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Gevechten in Aleppo