AMSTERDAM - De Japanse premier Yoshihiko Noda staat niet toe dat Amerikaanse militairen met het betwiste transporttoestel MV-22 Osprey boven Japans grondgebied vliegen.

Noda wil dat eerst wordt gewacht op een onderzoek naar de veiligheid van het toestel, dat volgt op twee ongelukken in april en juni.

Sinds de eerste vlucht van de Osprey deden zich al 7 ongelukken voor, waarbij in totaal 36 dodelijke slachtoffers vielen. De eerste twaalf toestellen kwamen maandag ondanks felle protesten aan in Japan

De Osprey is een hybride-toestel van Bell en Boeing, dat kan functioneren als vliegtuig en als helikopter door de motoren aan de vleugeluiteinden verticaal te kantelen. Hij wordt binnenkort ingezet door de Amerikaanse mariniers die gestationeerd zijn op het eiland Okinawa.

Op het eiland is veel weerstand tegen de Osprey omdat de lokale bevolking nieuwe ongelukken vreest. Het toestel kende in de ontwikkelingsfase diverse betrouwbaarheidsproblemen, maar de Amerikaanse overheid benadrukt dat die zijn opgelost.

Desondanks wil Japan dat de Ospreys aan de grond blijven tot het onderzoek naar de ongelukken die zich onlangs voordeden is voltooid, zo liet Noda aan het parlement weten.