INDIANAPOLIS - De Amerikaanse universiteit Penn State is maandag een boete van zestig miljoen dollar opgelegd wegens het geruchtmakende kindermisbruikschandaal rondom Jerry Sandusky.

Sandusky is de voormalige assistent-coach van het footballteam van de universiteit.

Daarnaast worden alle overwinningen van het team tussen 1998 en 2011 ongeldig verklaard. De straf is opgelegd door de National Collegiate Athletic Association (NCAA), de organisatie die over sport bij universiteiten gaat.

Sandusky werd in juni schuldig bevonden aan het misbruiken van diverse jonge jongens. Sommige kinderen werden misbruikt op de campus van de universiteit, bijvoorbeeld in de douches. De zaak was dagenlang voorpaginanieuws in de Verenigde Staten.

Sandusky, die vijftien jaar kinderen misbruikte voordat hij tegen de lamp liep, kwam sommige van zijn slachtoffers op het spoor via zijn eigen stichting voor verwaarloosde jongeren.

Volgens een rapport opgesteld door voormalig FBI-directeur Louis Freeh hebben de legendarische coach Joe Paterno, die eerder dit jaar aan kanker overleed, en drie andere leidinggevenden binnen de universiteit verdenkingen van kindermisbruik door Sandusky jarenlang stil gehouden.

Instanties

De boete van zestig miljoen dollar staat ongeveer gelijk aan de jaarlijkse inkomsten van het footballprogramma van de universiteit, aldus de NCAA. Het geld dient te worden overgemaakt aan externe instanties die strijden tegen kindermisbruik of slachtoffers bijstaan.

Het mag niet worden besteed aan dergelijke initiatieven binnen de universiteit. "Football zal nooit meer boven het onderwijzen, verzorgen en beschermen van jonge mensen worden gesteld", zei Mark Emmert, de president van de NCAA.

Penn State heeft aangegeven de straf te accepteren. Het duurt mogelijk tien jaar voordat Penn State weer een rol gaat spelen in de top van de universiteitssport, schrijft The New York Times.

Penn State beboet