WASHINGTON - De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney begint deze week aan een rondreis door Europa en het Midden-Oosten.

Hij wil de Amerikaanse kiezers zo laten zien dat hij een wereldleider is.

Romney gaat donderdag eerst naar Groot-Brittannië. Daar spreek hij met premier David Cameron, oppositieleider Ed Miliband en de vroegere premier Tony Blair.

Ook woont hij vrijdag de openingsceremonie van de Olympische Spelen bij. In het weekeinde gaat hij naar Israël voor gesprekken met premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres. Tevens ontmoet hij de Palestijnse premier Salam Fayyad.

De laatste stop is Polen, waar Romney op maandag 30 juli aankomt. Warschau is een belangrijke bondgenoot van Amerika. Romney spreekt onder anderen met oud-vakbondsleider en oud-president Lech Walesa, die in de jaren 80 het communistische bewind ten val hielp brengen. In Polen kan Romney uithalen naar Rusland. De Republikein ziet Moskou als een tegenstander in de wereldpolitiek.

Vergelijkbaar

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2008 maakte de toenmalige kandidaat Barack Obama, de huidige president, een vergelijkbare rondreis. Hij sprak de leiders van Afghanistan, Irak, Jordanië, Palestina, Israël, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië en hield een toespraak voor honderdduizenden mensen in Berlijn.

Lees alles over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten