AMMAN - Jordanië heeft de beveiliging langs de grens met Syrië opgeschroefd. Het land gaat echter wel door met het opvangen van Syrische vluchtelingen.

Dat heeft de Jordaanse koning Abdullah II zondagavond gezegd.

Het is onze plicht om onze burgers te beschermen, maar tegelijkertijd moeten we onze deuren openen voor onze Syrische broeders", zei Abdullah II. "Ik ben zeer optimistisch dat we op de goede weg zitten."

Sinds het begin van de opstand in Syrië vorig jaar maart heeft Jordanië al meer dan 140 duizend Syriërs opgevangen die voor het geweld in hun land op de vlucht zijn geslagen.

Opgevangen

De vluchtelingen zijn tot dusver opgevangen in appartementen of door Jordaanse gezinnen. Anderen verblijven in zwaarbewaakte wooncomplexen in steden nabij de grens.

Toen de toestroom van Syriërs eerder deze maand verder toenam zag Jordanië zich genoodzaakt een woonwagenkamp te openen voor de vluchtelingen.

Vluchtelingenkamp

Het eerste grootschalige vluchtelingenkamp in Jordanië gaat mogelijk deze week open, zei de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

"We verwachten dat het Zataari-kamp binnen enkele dagen zijn deuren opent", aldus een UNHCR-woordvoerder. In eerste instantie kan het kamp vijfduizend vluchtelingen opvangen, maar uiteindelijk moet het plaats bieden aan 130 duizend mensen.

De toestroom van Syrische vluchtelingen trekt volgens Jordanië een zware wissel op de gezondheidszorg en de watervoorraad in het land. Jordanië heeft dan ook om internationale hulp gevraagd. De Verenigde Staten hebben honderd miljoen dollar extra hulp toegezegd.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten