BOEDAPEST - Vandalen hebben 57 graven met de overblijfselen van 250 mensen vernield op een Joodse begraafplaats in Hongarije. Dat meldde een Joodse groep maandag.

''Dit is duidelijk gemotiveerd door racisme'', zei Laszlo Rona, het hoofd van de vereniging van Joodse gemeenschappen in Kaposvar in het zuidwesten van Hongarije, waar het incident plaatsvond.

De grafstenen, waarvan een aantal uit de 19e eeuw dateren, waren omgegooid. De schade bedraagt omgerekend 12.000 euro. Voetafdrukken in de modderige grond wijzen op twee daders.

In Hongarije is sprake van een groeiend antisemitisme. Dat heeft volgens waarnemers te maken met de rechtse wind die in het land waait onder premier Viktor Orban.

Omstreden

In de afgelopen maanden zijn omstreden figuren publiekelijk gerehabiliteerd in de EU-lidstaat. Onder hen zijn Miklos Horthy, dictator van Hongarije van 1920 tot 1944, en antisemitische schrijvers als Albert Wass en Jozsef Nyiro.

De Hongaarse schrijver en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel, die ontsnapte aan de holocaust, gaf onlangs een in 2004 van de Hongaarse staat ontvangen onderscheiding terug, vanwege de ontwikkelingen in het land.