TOKIO - De regering in Japan en exploitant Tepco van de kerncentrale in Fukushima hebben de risico's van een kernongeluk genegeerd, omdat ze geloofden in de ''mythe van de nucleaire veiligheid''.

Ook de toezichthouder op de kerncentrales vertrouwde te veel op de veiligheid van kernenergie.

Dat stelt een Japanse regeringscommissie in haar eindrapport, dat maandag in Tokio is gepubliceerd. Het rapport meldt dat de kernramp ''voorspelbaar en te vermijden'' was.

Eerder kwam een door het parlement ingestelde commissie van onafhankelijke deskundigen al met een vernietigend oordeel over het optreden van de regering en de kernenergielobby.

Uit dat rapport bleek dat zowel de overheid als de toezichthouders en de eigenaar van de centrale het gevoel van verantwoordelijkheid misten om mensenlevens en de samenleving te beschermen.

Oververhit

De centrale in Fukushima in Noord-Japan werd in maart vorig jaar getroffen door een tsunami na een aardbeving met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter. In reactoren 1, 2 en 3 van de centrale vond een meltdown plaats.

Hierbij raakt de kern van een reactor oververhit en smelten de brandstofstaven. Meer dan 100.000 mensen die hun huis moesten verlaten wegens de vrijgekomen straling, hebben nog niet kunnen terugkeren.

Onbeschermd

De kerncentrale is nog steeds niet onder controle. In reactor 4 liggen alle 1535 brandstofstaven na een explosie praktisch onbeschermd onder een zeil.

Die moeten worden weggehaald, maar volgens de regering is dit pas op zijn vroegst over 10 jaar mogelijk. Tepco heeft de afgelopen week bij wijze van test twee brandstofstaven weggehaald.

Het is het vierde rapport over de ramp met de centrale. Behalve de regeringscommissie en de commissie van het parlement onderzochten ook een groep journalisten en wetenschappers en Tepco zelf de gebeurtenissen.

Stralingsmeter bedekken

Werknemers bij de defecte Fukushima 1-kernreactor moesten hun persoonlijke stralingsmeters bedekken met lood. De meter registreerde daardoor minder straling, waardoor de arbeidskrachten onder gevaarlijke condities konden blijven werken. Dat meldt de krant Asahi Shimbun.

Tien werknemers van het bedrijf Build-Up, een bouwbedrijf in de regio Fukushima, kregen in december opdracht alle kanten van hun stralingsmeters te bedekken met lood, zodat hun straling onder het vastgestelde maximum van 50 millisieverts bleef.

De werknemers protesteerden en stelden vragen over hun veiligheid. De manager van Build-Up dreigde met ontslag: ''Je zult geen inkomen kunnen verdienen bij Tepco of nog kunnen werken bij een nucleaire installatie, als je niet meewerkt'', zei hij. De werknemers waren drie uur bij de reactor actief.

Alle berichtgeving over de tsunami in Japan in ons dossier