AMSTERDAM - President Obama heeft zondagnacht (Nederlandse tijd) nabestaanden van slachtoffers van de schietpartij in Aurora bezocht.

In een toespraak riep hij op de aandacht te vestigen op slachtoffers en overlevenden, in plaats van op schutter James Holmes. Obama noemde de naam van de dader gedurende de hele toespraak niet.

"Nadat hij de volledige kracht van ons rechtssysteem heeft gevoeld, zullen herinneringen aan de goede mensen die door deze tragedie werden geraakt overblijven", aldus Obama.

Van zijn gesprekken met nabestaanden zei hij dat ze "een mogelijkheid waren voor families om te omschrijven hoe schitterend hun broers of dochters of zonen waren".

Bekijk beelden van de speech:

Heldhaftige daad

Hij vertelde het verhaal van een van de slachtoffers die met haar ene hand een bloedende wond van een vriend probeerde te stelpen en met haar andere hand het alarmnummer belde.

Het slachtoffer, de 19-jarige Allie Young, overleefde door de heldhaftige daad de schietpartij en kon zondag een gesprek voeren met Obama.

Hij sprak ongeveer 3 uur lang met nabestaanden en overlevenden, langer dan in eerste instantie de bedoeling was. In zijn toespraak prees hij ook de gouverneur van Colorado en de politie in Aurora voor hun inzet.

Wapenwetten

Jay Carney, de perschef van het Witte Huis, vertelde journalisten dat Obama ondanks de schietpartij geen plannen heeft om wapenwetten te verscherpen. Dat schrijft Politico.

Ook een verbod op aanvalsgeweren, dat onder president Clinton werd geïntroduceerd en onder president Bush verviel, zal niet worden geherintroduceerd. Het verbod is bij het Amerikaanse congres te onpopulair, aldus Carney.

Zondagavond werd in Aurora een grote gebedswake gehouden. Duizenden mensen herdachten de slachtoffers van de tragedie en zeiden gebeden voor de overlevenden.

Batman-masker

De schietpartij had nog erger kunnen zijn, ware het niet dat het meest krachtige wapen van de schutter, een semi-automatisch geweer, vastliep. Dat meldt de New York Times.

Een anonieme politiebron vertelt aan AP dat James Holmes weigert mee te werken aan het onderzoek.

In het appartement van Holmes vond de politie een Batman-masker. De schietpartij vond plaats bij de première van de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises.

Lees alles over de schietpartij in Denver in ons nieuwsdossier.

Slachtoffers Denver herdacht