AURORA - Een schietclub in de Amerikaanse staat Colorado heeft een lidmaatschapsaanvraag van bioscoopschutter James Holmes vorige maand afgewezen omdat hij een 'bizarre' indruk maakte.

Schietbaaneigenaar Glenn Rotkovich zei dat Holmes op 25 juni via e-mail een aanvraag had gedaan om te worden toegelaten. In het ingevulde formulier stond niets wat verdacht op hem overkwam.

Holmes verklaarde dat hij geen drugsgebruiker was en geen strafblad had. Maar toen Rotkovich het opgegeven telefoonnummer belde om een afspraak te maken voor een verplicht kennismakingsgesprek, schrok hij van de boodschap op het antwoordapparaat van Holmes. De stem was 'bizar, met schraperige keelgeluiden, freakerig op zijn best'.

Rotkovich belde nog twee keer, zonder reactie te krijgen. Daarop instrueerde hij zijn personeel om Holmes niet toe te laten, mocht hij zich nog melden.

Promotiestudent

De Universiteit van Colorado onderzoekt of Holmes zijn positie als promotiestudent heeft misbruikt om grote hoeveelheden materiaal te bestellen voor valstrikbommen in zijn flat. De 24-jarige Holmes kreeg in de afgelopen vier maanden vaak pakketjes bezord, zowel op zijn thuisadres als op zijn werk.

Holmes wordt ervan verdacht vrijdag in de voorstad Aurora bij Denver het vuur te hebben geopend op bioscoopbezoekers tijdens de nachtpremière van de Batman-film The Dark Knight Rises. Twaalf mensen kwamen om en 58 raakten gewond.

Alle berichten over de schietpartij bij Denver in ons nieuwsdossier