TOKYO - De Japanse overheid onderzoekt of onderaannemers werknemers na de kernramp hebben gedwongen lagere uitslagen van hun stralingsmeters door te geven zodat ze langer konden worden ingezet.

Het onderzoek is dit weekeinde ingesteld, melden de autoriteiten zondag.

Het onderzoek volgt op berichtgeving van Japanse media over een doofpotaffaire bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Bij de aardbeving en de daaropvolgende tsunami van vorig jaar kampte de centrale met meerdere meltdowns.

Een van de onderaannemers van centralebeheerder Tokyo Electric Power bevestigt dat negen werknemers hun stralingsmeter vorig jaar moesten bedekken met loden platen. Volgens sommigen was dit na de kernramp een wijdverspreid gebruik. Het is de eerste keer dat de overheid deze praktijken bekijkt.

De stralingsmeters worden gedragen om na te gaan of iemand niet te veel wordt blootgesteld aan straling. Als iemand een bepaalde hoeveelheid straling heeft gehad, kan hij worden vervangen om de risico's te beperken. De normen werden na de kernramp snel verhoogd. In november zijn ze weer naar beneden bijgesteld.