WASHINGTON - Bomexperts zijn zaterdag begonnen met de ontmanteling van het huis van de man die vrijdag in een bioscoop in de Amerikaanse stad Aurora bij Denver 12 mensen doodschoot.

In het appartement heeft de bomeenheid meerdere boobytraps gelokaliseerd.

De politie wist twee boobytraps in het appartement onschadelijk te maken. Een van de explosieven is uitgeschakeld door een kleine gecontroleerde ontploffing te veroorzaken met behulp van een robot.

De ontploffing werd gehoord door verslaggevers buiten het flatgebouw. Sommige getuigen hoorden twee of drie ontploffingen. Korte tijd later bewogen kleine onderdelen van een rolgordijn voor het raam op de derde verdieping.

Gevaren

Een politiewoordvoerder zei dat met de explosie een tweede boobytrap is uitgeschakeld. ''We hebben goede hoop daarmee de resterende belangrijkste bedreiging te hebben geëlimineerd.'' De politie denkt nu het appartement te kunnen betreden.

''Er zijn nog steeds allerlei gevaren in het appartement'', voegde de woordvoerder eraan toe. ''We zullen hier nog urenlang blijven om bewijsmateriaal te verzamelen en de resterende gevaren weg te nemen.''

Onderzoek

De bomeenheid van de politie doet zaterdag al uren onderzoek bij de woning van Holmes. De politiecommissaris van Aurora kon via een robot in de woning kijken. Hij zag ''erg veel draden, potten vol munitie, flessen met vloeistof, iets dat leek op mortieren.''

Een draadje had een bom tot ontploffing kunnen brengen ''met de bedoeling om wie daar binnen kwam te doden'', zei een woordvoerster van de lokale politie.

Het eerste doel is de bedrading te verwijderen die een ontsteking kan veroorzaken van een brandbom in de woning, zei de politie van Aurora. Daarna wordt al het explosief materiaal uit de flat verwijderd, waaronder dertig granaten die in zandwagens naar een verwerkingsplek zullen worden gebracht.