AMSTERDAM - De schutter die in de Amerikaanse stad Denver 12 mensen om het leven bracht, kocht in de maanden voor de schietpartij 4 wapens en ruim 6000 kogels.

De 24-jarige James Holmes kocht alle vier de wapens in de afgelopen twee maanden bij lokale wapenwinkels. De kogels schafte hij aan op internet.

Dat zei politiechef Dan Oates zaterdagnacht (Nederlandse tijd) op een persconferentie. Volgens Oates waren alle aankopen van Holmes legaal. De politie vond één magazijn met 100 kogels voor een automatisch of semi-automatisch geweer. Met dat wapen kon Holmes 50 tot 60 kogels per minuut afschieten, aldus Oates.

In totaal raakten 70 mensen gewond bij de schietpartij. Tien slachtoffers overleden ter plekke aan hun verwondingen, twee stierven onderweg naar het ziekenhuis. Dertig mensen liggen nog in het ziekenhuis. Daarvan verkeren elf in kritieke toestand.

De meerderheid van de 70 slachtoffers werd geraakt door kogels. Een klein aantal raakte gewond in de chaos na de schietpartij.

Struikeldraden

Het appartementengebouw waar Holmes woonde en vier omliggende gebouwen zijn geëvacueerd. Holmes vertelde de politie dat er explosieven aanwezig waren in zijn appartement.

Oates zei dat agenten daar onder andere potten met munitie, potten met vloeistof en struikeldraden hebben gezien. Het is vrijdag niet gelukt het appartement binnen te komen. De politie hervat zaterdag de pogingen daartoe, waarschijnlijk met hulp van een robot.

Gevraagd naar de emotionele toestand van zijn eigen agenten kreeg Oates een brok in zijn keel. Zichtbaar vermoeid zei hij dat zowel agenten als slachtoffers psychologische hulp zullen krijgen, waar dat nodig is.

De politie heeft inmiddels ruim 200 getuigen van de schietpartij gehoord. Zaterdagochtend (Nederlandse tijd) licht de politie familieleden van de slachtoffers in over hun lot.

Nachtwake

Vrienden en familieleden hebben vrijdagavond (plaatselijke tijd) een nachtwake gehouden voor de slachtoffers van het bloedbad. Ongeveer 200 mensen kwamen met brandende kaarsen samen op het plein voor de bioscoop waar 12 bezoekers de dood vonden.

Sommige rouwenden legden kaarsen en bloemen op het gazon bij de bioscoop. Anderen lieten briefjes achter. "Aan alle onschuldige zielen. Dit is voor jullie. We zullen nooit vergeten. Dit is Aurora", viel er op een te lezen. Op een ander briefje stond enkel het woord 'eenheid'.

Vlaggen halfstok

Holmes verzette zich niet toen hij enkele minuten na de schietpartij door de politie werd aangehouden.

AP meldt dat een politiechef uit New York was verteld dat Holmes zijn haar rood had geverfd en zichzelf 'The Joker' noemde, naar Batman's aartsrivaal. De lokale politie kan die berichten echter niet bevestigen.

De Amerikaanse president Barack Obama beval vrijdag dat de nationale vlaggen op regeringsgebouwen halfstok worden gehesen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Geen strafblad

De directeur van de bioscoop, die ook aanwezig was bij de film, vertelde de lokale nieuwszender 9NEWS dat de schietpartij 15 tot 20 minuten duurde.

De 24-jarige Holmes leek er rekening mee te hebben gehouden dat iemand terug zou schieten: zijn helm, vest, broek en toque waren kogelwerend.

Holmes was bezig met zijn promotieonderzoek (neurowetenschappen) aan de Universiteit van Colorado, meldt een woordvoerder van die universiteit aan het persbureau AP. Hij had geen strafblad.

De PhD-student wordt maandagochtend (Amerikaanse tijd) voor de rechter voorgeleid. De rechter heeft toegestaan dat camera's bij de zitting aanwezig zijn, aldus 9NEWS.

Familie

De familie van de verdachte heeft de volgende verklaring afgelegd.

''We voelen mee met iedereen die betrokken is bij deze tragedie en met hun familie en vrienden. We willen de media vragen op dit moeilijke moment onze privacy te respecteren. Onze familie werkt mee met de autoriteiten in San Diego, Californië en Aurora."

Dit zou volgens The Denver Channel een afbeelding zijn van de schutter:

Colorado

Christopher Nolan

De regisseur van The Dark Knight Rises, Christopher Nolan, heeft zaterdagnacht (Nederlandse tijd) vol afschuw gereageerd op de dodelijke schietpartij. Hij noemde het een "zinloze tragedie".

"De bioscoop is mijn thuis. Het idee dat iemand zo'n onschuldige en hoopvolle plek op zo'n ongelofelijk barbaarse manier schendt, vind ik vreselijk."

New York

De politie in New York gaat extra veiligheidsmaatregelen nemen bij bioscopen in de miljoenenstad. Volgens een zegsman worden extra eenheden ingezet uit voorzorg en om bioscoopbezoekers een gevoel van veiligheid te geven.

De nationale vereniging van bioscoopeigenaren zei dat ze de veiligheidsprocedures in hun zalen opnieuw willen bekijken.

AMC Theatres, de op één na grootste bioscoopketen in Amerika, verbiedt kostuums die mensen kunnen kwetsen en maskers die het gezicht geheel bedekken.