AMSTERDAM - Het Amerikaanse ministerie van Defensie staat voor het eerst toe dat militairen in uniform meelopen in een Gay Pride Parade.

Dat heeft het ministerie donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Het gaat om een eenmalige uitzondering op het beleid.

Zaterdag mogen militairen in hun uniform meelopen tijdens de parade in San Diego. Defensie maakt een uitzondering omdat de organisatie van Gay Pride militairen had aangemoedigd in uniform te komen. Het evenement krijgt veel aandacht.

De Verenigde Staten verbieden gewoonlijk dat militairen in hun werkkleding deelnemen aan Gay Pride Parades, tenzij ze specifiek toestemming krijgen van hun gezaghebbende. Tijdens de parade in San Diego vorig jaar liepen veel militairen mee. Ze droegen T-shirts met hun functie of werkgever.

Gevecht

"San Diego is vereerd met de privilege om ons land en onze militairen te huldigen met waardigheid en respect", zegt Dwayne Crenshaw, directeur van Gay Pride in San Diego. Hij noemt de toestemming van Defensie historisch. "Het gevecht voor gelijke rechten is nog niet voorbij. Het is niet makkelijk, maar dit is een grote stap in de juiste richting."

Voormalig marinier Sean Sala leidt de campagne om troepen in uniform mee te laten lopen. Hij stelt dat meer dan 300 militairen zich hebben aangemeld voor de parade. Hoeveel daarvan in uniform komen, is niet bekend.

Don't ask, don't tell

"Ik denk dat velen dachten dat nadat het Don't ask, don't tell-beleid werd opgeheven, discriminatie zou worden uitgeroeid", aldus Sala. "Maar nu zijn deze parades een zeer gevoelig onderwerp geworden."

Het Don't ask, don't tell-beleid verplichtte homoseksuele militairen hun geaardheid geheim te houden. Eind 2010 schafte president Barack Obama de wet af.