NEW YORK - Rusland en China hebben opnieuw een krachtige VN-resolutie over Syrië geblokkeerd. Zij gebruikten donderdag hun veto in de Veiligheidsraad.

De westerse ontwerpresolutie dreigde het Assad-bewind in Damascus met sancties.

Het was de derde keer dat Moskou en Peking een krachtige VN-resolutie over Syrië blokkeerden. Rusland is allang een belangrijke bondgenoot van Syrië. China is erg terughoudend in het toestaan van inmenging in interne aangelegenheden van landen.

Volgens de Russische gezant Vitali Tsjoerkin opent de resolutie de deur naar sancties en ''buitenlandse militaire bemoeienis met binnenlandse kwesties in Syrië''.

Frankrijk noemde het stemgedrag van Rusland en China een bedreiging van de vredesmissie van VN-bemiddelaar Kofi Annan. De twee vetolanden weigeren de Ghanees de drukmiddelen te geven waar hij om heeft gevraagd, aldus de Franse VN-ambassadeur Gérard Araud.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat het ''noodzaak is juist nu op de kortst mogelijke termijn een politieke oplossing te vinden voor Syrië''.

''Ik vind het dan ook bijzonder triest dat deze leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Het is opnieuw een gemiste kans van de internationale gemeenschap om eensgezind een resolutie aan te nemen die het Syrische regime ertoe brengt het geweld tegen zijn bevolking te staken'', aldus de Nederlandse bewindsman. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier