AMSTERDAM - Een bus met Isräelische toeristen is bij het vliegveld van de Bulgaarse stad Burgas getroffen door een terreuraanslag.

Er zijn zeker zes doden en 32 gewonden gevallen, zei het Bulgaarse ministerie van buitenlandse zaken.

Volgens uiteenlopende mediaberichten zou het dodental zelfs zijn opgelopen naar acht.

Ooggetuigen vertelden de Israëlische televisiezender Channel 2 TV dat iemand de bus betrad, en dat kort daarna een explosie van grote omvang volgde.

Opblazen

Eén getuige, Gal Malka, zei dat ze zag dat een man zich opblies. In het voertuig zaten zo'n veertig Israëlische tieners, die even daarvoor met een vliegtuig uit Tel Aviv waren geland. Ze waren onderweg naar het vakantieoord Sunny Beach bij de Zwarte Zee.


Grotere kaart weergeven

Op tv-beelden is te zien hoe er rook opkringelt en de achterkant van een toeristenbus in lichterlaaie staat. Er zijn in totaal drie bussen in brand gevlogen, meldde de plaatselijke nieuwssite Burgas 24. Het vliegveld is inmiddels gesloten.

Iran

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Israël verdenkt Iran. De spanningen tussen beide landen zijn hoog opgelopen vanwege de Israëlische vrees voor het Iraanse atoomprogramma. Israël op zijn beurt zou achter de liquidatie van diverse Iraanse atoomwetenschappers zitten.

"Dit is een Iraanse terreurdaad die zich over de wereld verspreidt", zei Netanyahu. "Israël zal krachtig op de Iraanse terreur reageren."

Vergelijkbare pogingen

De aanslag lijkt op vergelijkbare pogingen tot gewelddaden in India, Georgië, Thailand, Kenia en Cyprus de afgelopen maanden, merkte de premier op. Teheran heeft nog niet op de aanslag of de woorden van Netanyahu gereageerd.

Bulgarije is een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs. In de hoofdstad Sofia wonen de meeste van de ongeveer vijfduizend joden in Bulgarije. De burgemeester van de stad heeft de beveiliging opgeschroefd op plekken waar veel joden zich bevinden.

Buenos Aires

Woensdag precies achttien jaar geleden vonden bij een bomaanslag op een joodse organisatie in Buenos Aires, in Argentinië, 85 mensen de dood.

In 2006 wezen Argentijnse aanklagers met een beschuldigende vinger richting Iran, dat de extremistische Libanese beweging Hezbollah zou hebben aangezet tot het plegen van deze terreurdaad.

Aanslag Bulgarije