BRUSSEL - Brussel geeft Roemenië het voordeel van de twijfel na de ondemocratische ontwikkelingen de afgelopen weken. De Europese Unie zal er nauwlettend op toezien dat het land de Europese normen en waarden respecteert.

Dat stelde de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, woensdagmiddag in Brussel. De EU maakte zich ernstige zorgen over de ''uitzonderlijke'' ontwikkelingen in Boekarest, waar de linkse premier met juridische trucs het rechtse staatshoofd wil afzetten.

Volgens Barroso is premier Victor Ponta inmiddels tegemoetgekomen aan alle eisen uit Brussel.

Roemenië heeft een stap weg van de afgrond gezet, aldus de voorzitter. Een EU-diplomaat sprak over ongekend stevige taal van de commissie over een EU-lidstaat.

Garanderen

Om het vertrouwen van hun Europese partners terug te winnen, zullen de Roemeense autoriteiten moeten garanderen dat de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechtspraak worden gerespecteerd, aldus de Europese Commissie.

Volgens Brussel boekte Roemenië de afgelopen jaren ''relevante vooruitgang'' bij de vereiste politieke hervormingen, maar is het proces nog steeds niet duurzaam en onomkeerbaar.

Bulgarije

Datzelfde geldt voor het buurland Bulgarije, blijkt uit de nieuwste rapporten over de voortgang van de ontwikkelingen in deze jongste EU-lidstaten. Beide voormalige Oostbloklanden mochten begin 2007 toetreden tot de unie, maar kwamen wel onder speciaal toezicht wegens hun ''tekortkomingen''.

Boekarest en Sofia moeten doorgaan met het hervormen van het juridisch systeem. Ook is de strijd tegen corruptie nog niet voltooid. Daarnaast zullen de Bulgaren meer moeten doen tegen de georganiseerde misdaad.

Onomkeerbare hervormingen

Nederland eist duurzame en onomkeerbare hervormingen voordat Den Haag akkoord wil gaan met toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Europese landen zonder grenscontroles (Schengengebied).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten het rapport nauwlettend te gaan bestuderen en later met een standpunt te komen over wat de gevolgen zullen zijn voor voor de eventuele toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone.