AMSTERDAM - De liberale partij van Mahmoud Jibril is de winnaar geworden van de verkiezingen in Libië.

De Libische kiescommissie maakte in de nacht van dinsdag op woensdag bekend dat zijn Alliantie van Nationale Krachten (NFA) 39 van de voor politieke partijen bestemde zetels heeft gewonnen tijdens de eerste vrij verkiezingen sinds de revolutie, die na ruim vier decennia een einde maakte aan de dictatuur van Muammar Kaddafi.

De uitslag leverde een tegenvallende uitslag op voor de islamisten. De Partij van Rechtvaardigheid en Opbouw, het Libische 'filiaal' van de Moslim Broederschap won 17 zetels.

De uitslag betekent niet dat de NFA van Jibril, die tijdens de opstand tegen Kaddafi premier was van de rebellen, daarmee de toon kan zetten in de raad waarvoor de Libiërs naar de stembus gingen.

In de raad is de meerderheid van het aantal zetels, 120 van de 200, gereserveerd voor onafhankelijke kandidaten.

Steun

Om in de raad, die onder meer zorgt voor een regering, een kieswet en een nieuwe grondwet, te kunnen domineren moet de NFA de steun zoeken van onafhankelijke kandidaten en kleinere groeperingen. Belangrijke beslissingen moeten met een tweederdemeerderheid worden genomen.

Als de liberalen erin slagen de raad te domineren, breekt Libië met de trend van de Arabische Lente. In landen als Tunesië en Egypte kwamen door de verkiezingen islamisten aan de macht.

Onder de koepel van de NFA werken ongeveer 60 partijen en onafhankelijke politici samen die staan voor een gematigde islam, economische hervormingen en openheid naar het Westen.

Dialoog

NFA-leider Jibril heeft alle partijen opgeroepen tot een nationale dialoog, die zou moeten leiden tot de vorming van een nog bredere coalitie.

Mohammed Sawan, de leider van de Partij van Rechtvaardigheid en Opbouw, zegt op zijn beurt er vertrouwen in te hebben dat een groot aantal onafhankelijke kandidaten de samenwerking met islamisten zal zoeken.

NAVO

De NAVO feliciteerde het Noord-Afrikaanse land, nadat de verkiezingsuitslag bekend was gemaakt. ''Deze verkiezing is een indrukwekkende stap in de overgang naar de democratie in Libië, na 40 jaar dictatuur", zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen woensdag in Brussel. 

Achtergrond: Verdeeld Libië stort zich op democratie

Chronologie van de Libische opstand

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Libische kiescommissie maakt resultaten verkiezingen bekend