SANTA CRUZ DE TENERIFE - Meer dan 300 mensen zijn dinsdag geëvacueerd als gevolg van bosbranden op de Spaanse Canarische Eilanden.

De bestrijding van de branden wordt belemmerd door de hoge temperaturen en de harde wind.

Op Tenerife is al 1800 hectare afgebrand en meer dan 90 mensen moesten hun onderkomens verlaten. De brandweer probeert te voorkomen dat de zondag uitgebroken brand het beboste waardevolle natuurgebied in het centrum van het eiland bereikt.

Op La Palma en La Gomera moesten meer dan 220 mensen hun huizen verlaten als gevolg van bosbranden. Op La Palma woedt sinds maandag een bosbrand. De brand op het westelijk deel van La Gomera was dinsdag na enkele uren al onder controle.

Portugal

Ook Portugal wordt geteisterd door bosbranden. De situatie is vooral ernstig in het noorden en rond de gemeente Póvoa de Santa Iria bij de hoofdstad Lissabon in het midden van het land. De Portugese burgerbescherming (ANPC) meldde dinsdag dat een hittegolf met temperaturen boven de 40 graden Celsius de bluswerkzaamheden bemoeilijkt.

In totaal woeden er meer dan 130 bosbranden, die door ruim 3500 brandweerlieden worden bestreden. In het noorden moest een belangrijke autoweg urenlang worden afgesloten vanwege de vuurzee en de rookontwikkeling. Slachtoffers zijn er voor zover bekend nog niet gevallen door de branden.

Branden Canarische Eilanden