LONDEN - De Britse regeringscoalitie heeft maandag geprobeerd duidelijk te maken dat er nog eenheid in het kabinet is.

De conservatieve premier David Cameron en zijn liberaaldemocratische vicepremier Nick Clegg deden dat tijdens een gezamenlijk werkbezoek aan een treinenwerkplaats.

''Ik sta nu meer achter de coalitie dan bij het aantreden in mei 2010'', bezwoer Cameron. Volgens Clegg ''is het zwaar om te regeren in moeilijke tijden, maar dat weerhoudt ons er niet van te blijven regeren in het belang van het hele land.''

Concessies

Onder de 'Lib Dems' daalt de animo voor de samenwerking met de conservatieven. De liberalen hebben pijnlijke concessies moeten doen, zoals verhoging van het collegegeld. Ook tolereert de pro-Europese partij de kritiek van Cameron op Europa.

De partij van Clegg heeft daar echter nog weinig voor teruggekregen. Vorige week stelde de regering een stemming over hervorming van het Hogerhuis uit, omdat er te veel verzet was binnen de Conservatieve partij. De partij daalt hard in de peilingen. Zo kreeg de liberale kandidaat bij lokale verkiezingen in de Schotse hoofdstad Edinburgh onlangs zelfs minder stemmen dan een man in een pinguïnpak.