OLBIA - Op het Spaanse eiland Tenerife en op diverse plekken in Italië woeden maandag bosbranden.

Op het zuidelijk deel van Tenerife zijn maandag vlak bij een natuurpark al honderden hectare afgebrand. Het vuur breidt zich in de gemeenten Vilaflor en Adeje uit over naar het zich laat aanzien 1200 hectare.

Een aantal woningen moest uit voorzorg worden ontruimd. Adeje is een belangrijke toeristische bestemming op de Canarische Eilanden.

Op het Italiaanse eiland Sardinië woeden al enkele dagen bosbranden, aangewakkerd door hitte, droogte en de harde wind. Politie, brandweermannen en het stadsbestuur van de zwaargetroffen stad San Teodore schatten dat honderden hectaren bos zijn verbrand.

De provincie waar de stad ligt, overwoog maandag de noodtoestand uit te roepen, meldde persbureau ANSA. De brandweer denkt echter het vuur te kunnen bestrijden nu de wind is gaan liggen.

Gewonden

Afgelopen weekeinde moesten op Sardinië zo'n 800 mensen hun huis uit om aan de vlammen te ontsnappen. Bij het bestrijden van de brand raakten zondag in Badualga vijf mensen gewond.

Volgens een lokale bestuurder is het een wonder dat er geen doden zijn gevallen. Hij had kritiek op de hulpverleners van de burgerbescherming, omdat ze destijds blusvliegtuigen uit de stad Olbia hebben weggehaald.

Ook in andere delen van Italië woedden afgelopen weekeinde bosbranden, die soms nog steeds oplaaien. Vooral in het zuiden en op enkele grote eilanden viel de gortdroge natuur ten prooi aan het vuur.

Blusvliegtuigen

Onder meer op Sicilië bij Trapanie en in de streek Campanië in de buurt van Benevento was het raak. Bij meer dan 30 branden moesten blusvliegtuigen en helikopters worden ingezet. Boswachters, brandweerlui en andere hulpverleners werken zonder pauze.

De ANWB Alarmcentrale heeft geen meldingen binnengekregen van Nederlanders die op Tenerife of Sardinië in de problemen zijn gekomen door de branden.

Bosbranden Zuid-Europa