ROME - Het Zuid-Italiaanse eiland Sicilië is bijna bankroet. Dat heeft de vicevoorzitter van de Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria, Ivan Lo Bello, gezegd in een interview in de krant Corriere della Sera.

Lo Bello was tot voor kort voorzitter van de Siciliaanse afdeling van de werkgeversorganisatie.

De regering van premier Mario Monti moet onmiddellijk ingrijpen en de ondoorzichtige boekhouding controleren, voordat het eiland net als Griekenland eindigt, zegt Lo Bello.

De ambtenaren en gepensioneerden zullen de eerste zijn, die geen inkomen meer krijgen. ''Als we door de staat waren gecontroleerd, zaten we nu niet met 30.000 flexwerkers en 30.000 boswachters'', zei Lo Bello.

Onafhankelijkheid

De onafhankelijke status van Sicilië moet volgens hem worden herzien. Het eiland kreeg zijn speciale status na de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Lo Bello is de onafhankelijkheid te vaak gebruikt door onverstandige politici. Zij hoefden geen financiële verantwoording af te leggen en konden vrienden aan machtige posities helpen.

De regio, die ruim 270.000 ambtenaren telt, staat bekend om het hoogste aantal ambtenaren per inwoneraantal. Ongeveer 1 op de 18 inwoners werkt voor de staat.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier