BERLIJN - De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi gaat proberen terug te keren in de Italiaanse politiek. Dat suggereerde hij in een maandag gepubliceerd interview met de Duitse krant Bild.

In het interview zei Berlusconi dat hem meermaals nadrukkelijk is gevraagd terug te keren in de Italiaanse politiek. "Ik kan alleen zeggen dat ik mijn oude partij Volk van de Vrijheid niet teleur zal stellen", zei Berlusconi. "We gaan binnenkort trouwens weer de oude naam van de partij, Forza Italia, voeren."

Diverse partijleden van Volk van de Vrijheid reageerden maandag kritisch op deze uitspraak. Berlusconi verduidelijkte later op de dag dat de naamsverandering slechts een ideetje was, en niet was goedgekeurd door de partij.

Berlusconi zei vorig jaar te zijn afgetreden om Mario Monti, de huidige premier van Italië, een kans te geven noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Monti, die aan het hoofd staat van een kabinet van technocraten, heeft sinds zijn aantreden belastingen verhoogd en pijnlijke hervormingen van de pensioenen en de arbeidsmarkt doorgevoerd. "Ik wilde hervormingen mogelijk maken", aldus Berlusconi.

Verkiezingen

Naasten van Berlusconi hebben de afgelopen dagen gezegd dat de mediamagnaat volgend jaar mee zal doen aan de verkiezingen. Zijn gedoodverfde opvolger, Angelino Alfano, zei zondag zelfs dat hij plaats zou maken voor Berlusconi.

Niet alle leden van Berlusconi's oude partij zitten echter te springen om zijn terugkeer. De burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, merkte op dat Alfano tot partijsecretaris is gekozen en dat hij de centrumrechtse kandidaat bij de verkiezingen van 2013 zou zijn.

Volgens Alemanno moet er een interne verkiezing worden gehouden om te bepalen of er werkelijk animo is voor Berlusconi's terugkeer als partijleider.

Een ander probleem voor Berlusconi is dat Lega Nord, zijn vroeger coalitiepartner, hem niet meer steunt.

Slechtste politicus

Uit een maandag gepubliceerde peiling blijkt overigens dat Berlusconi wordt beschouwd als de slechtste politicus in de moderne geschiedenis van Italië.

Meer dan 50 procent van de ondervraagden zegt dat Berlusconi een slechte invloed op het land heeft gehad. Over elk van de andere vijf politici die in de enquête zijn meegenomen, zegt minder dan 10 procent dat .

''Niemand heeft het ooit slechter gedaan dan Berlusconi’’, meldde onderzoeksbureau Demos & Pi in een verklaring. Aan het onderzoek in de periode 5 tot 8 juni deden 1300 mensen mee.

De 75-jarige Berlusconi was tot eind vorig jaar premier. Hij hintte onlangs op een politieke comeback.