AMSTERDAM - Tienduizenden mensen zijn maandag in een park in Tokyo bijeengekomen om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie.

De betogers eisen dat Japan niet langer gebruik maakt van kernenergie, terwijl de Japanse regering juist voorbereidingen treft om de kerncentrales weer op te starten.

De betogers, onder leiding van een aantal beroemdheden, zijn woedend over een rapport waarin de ramp met de kerncentrale in Fukushima Dai-ichi het gevolg wordt genoemd van de Japanse cultuur van 'reflexieve gehoorzaamheid' en niemand verantwoordelijk wordt gehouden.

De demonstratie, die volgens de organisatie bijna tweehonderdduizend mensen op de been bracht, was een van de grootste in een serie protesten. Een ongebruikelijk hoog aantal voor het normaalgesproken zo gereserveerde Japan.

Kinderen

"We willen voor onze kinderen een wereld achterlaten zonder kernenergie", aldus Takeshi Shinoda, die samen met zijn 3-jarige zoon deelnam aan de demonstratie. De leiders van de protestbeweging hebben naar eigen zeggen rond de 7,4 miljoen handtekeningen opgehaald voor het uitfaseren van kernenergie.

De Japanse premier Yoshihiko Noda wil dat de kerncentrales in het land worden herstart. Volgens hem is kernenergie nodig om de stroomvoorziening te garanderen. Bovendien staan de torenhoge kosten van de olie-import het herstel van de Japanse economie in de weg.

Bekijk beelden van de demonstratie

Protest Japan