JERUZALEM - Een van de meest gezochte nazi's, Laszlo Csatary, is gevonden in de hoofdstad van Hongarije, Boedapest.

Dat claimt Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Centrum in Israël.

Zuroff zegt dat hij Hongarije in september al bewijs gaf dat Csatary in Boedapest zou leven. De Hongaarse justitie deed volgens hem echter niets met de informatie. Vorige week leverde hij nieuw bewijs aan.

Het Britse tabloid The Sun publiceerde onlangs foto's op haar website van onder andere een oude man die in ondergoed zijn voordeur opendoet.

Arrestatie

Tientallen jongeren kwamen maandagavond samen bij de woning in Boedapest waar Csatary zou leven. Ze eisen zijn arrestatie. Sommigen zetten hakenkruisen op het gebouw.

Het protest was georganiseerd door een Europese vereniging van Joodse studenten. ''Het is onze laatste kans op gerechtigheid voor de slachtoffers'', verklaarde de organisatie.

Bondgenoot

Hongarije was tijdens de Tweede Wereldoorlog een trouwe bondgenoot van nazi-Duitsland. De nu 97-jarige Csatary was als politiecommandant betrokken bij de deportatie van bijna 16.000 Joden. Zij werden van de plaats Kosice naar vernietigingskamp Auschwitz gebracht. Kosice was toen een Hongaarse stad, maar ligt sinds 1945 in Slowakije.

In 1948 veroordeelde een Tsjechoslowaakse rechtbank Csatary tot de doodstraf, maar hij was na de oorlog naar Canada gevlucht. Daar woonde hij tot 1997, toen de Canadese autoriteiten zijn paspoort introkken. Csatary ging naar Boedapest.

Hongarije ziet vooral problemen bij het onderzoek naar Csatary. Het gaat om een gebeurtenis ''68 jaar geleden in een gebied dat nu bij een ander land hoort'', aldus de aanklagers in Boedapest.