AMSTERDAM - De wereldwijde piraterij is in de eerste helft van 2012 met 33 procent afgenomen. Vooral het aantal aanvallen van Somalische piraten daalt.

Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Maritiem Bureau.

De maritieme waakhond heeft in de eerste zes maanden van 2012 177 aanvallen van piraten genoteerd. In de eerste helft van 2011 waren dat er nog 266.

In totaal werden er 20 schepen gekaapt en 344 bemanningsleden gegijzeld door piraten.

De grootste afname vond plaats in de wateren rond Somalië, waaronder de beruchte Golf van Aden. In de eerste zes maanden van 2011 waren Somalische piraten nog goed voor 163 aanvallen op schepen. Mede dankzij intensieve patrouilles van marineschepen uit diverse landen nam dat af tot 96 aanvallen in de periode van januari tot juli.

Golf van Guinee

Tegenover de afname in de wateren aan de oostkust van Afrika staat een stijging van piraterij in de Golf van Guinee, aan de westkust van het continent.

In de Golf zijn in 2012 al 32 aanvallen gerapporteerd, terwijl er over heel 2011 'slechts' sprake was van 25 gevallen.

Marine

De Nederlandse Marine is tot eind 2012 met 3 schepen, militaire beveiligingsteams en een onderzeeboot vertegenwoordigd in de EU-missie Operatie Atalanta en de Navo-operatie Ocean Shield.

Het fregat Hr. Ms. Evertsen is sinds mei aanwezig voor de Afrikaanse oostkust en krijgt binnenkort gezelschap van de Hr. Ms. Rotterdam.