AMSTERDAM - De stranden van de Australische westkust bleven zondag gesloten nadat een surfer zaterdag ten prooi is gevallen aan een witte haai. De vraag rijst of de witte haai nog wel een beschermde diersoort moet blijven.

De 24-jarige surfer Benjamin Linden werd zaterdag tijdens het surfen aangevallen door een mensenhaai en verdween in de diepte. Het incident vond plaats bij het eiland Wedge, ten noorden van Perth.

Het is de vijfde surfer binnen een jaar die in het gebied door een haai wordt aangevallen en dat niet overleeft.

Maritieme wetenschappers beschouwen de westkust van Australië als de gevaarlijkste zone in de wereld als het gaat om haaien. Nog niet eerder vielen er in een jaar zoveel slachtoffers.

Visserijminister van West-Australië Norman Moore denkt dat onderzoek misschien wel uitwijst dat er meer witte haaien zijn dan ooit tevoren. Dat meldt persbureau AFP. Moore betwijfelt of de witte haai nog wel langer een beschermde diersoort moet blijven. Moore spreekt van een 'serieus probleem'.

Risico

De premier van West-Australië Colin Barnett zei in maart, na een aanval, een grote ruiming van haaien uit te sluiten. "De oceaan is het domein van de haaien, we lopen er altijd risico."