BEIROET - In de volkswijk al-Tadamon in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus wordt hevig gevochten tussen militairen en aanhangers van de oppositie.

Dat heeft een activist zondag via Skype uit Damascus laten weten. In de wijk wonen vooral mensen met zeer lage inkomens.

Volgens de activist is zwaar geweervuur te horen en is rook te zien. Sommige bewoners zouden gewond zijn geraakt. In de nacht van zaterdag op zondag is er volgens de activist gevochten in de nabijgelegen wijk Hajar al-Aswad.

Burgeroorlog

Het gewapende conflict in Syrië is zo omvangrijk en zo ernstig dat het als een burgeroorlog kan worden beschouwd. Dat heeft het Internationaal Comité van het Rode Kruis laten weten.

Oud-voorzitter Jakob Kellenberger wilde kort voor zijn aftreden op 30 juni niet verder gaan dan dat er in het Arabische land sprake was van een gewapend intern conflict dat zich evenwel tot bepaalde gebieden beperkte.

De hulporganisatie definieert een burgeroorlog als ''een niet-internationaal gewapend conflict''. De definitie van het conflict als een burgeroorlog betekent dat het internationaal humanitair recht onder alle omstandigheden van toepassing is op alle plaatsen in Syrië waar gevechten zijn.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier