ADDIS ABEBA - De Sudanese president Omar al-Bashir en zijn Zuid-Sudanese collega Salva Kiir hebben elkaar zaterdagavond in Addis Abeba de hand geschud. Drie maanden geleden stonden de twee Afrikaanse landen nog op de rand van oorlog.

De staatshoofden waren in de Ethiopische hoofdstad voor een topconferentie van de Afrikaanse Unie (AU). Eerder die dag waren zij aanwezig bij een vergadering van de Vredes- en Veiligheidsraad van de AU, waar de spanningen tussen de twee landen hoog op de agenda stonden.

Volgens een lid van de Sudanese delegatie hebben Bashir en Kiir na de vergadering urenlang gepraat op een hotelkamer.

Sudan en Zuid-Sudan liggen sinds hun scheiding in juli vorig jaar met elkaar overhoop. Ze kunnen het niet eens worden over de grenzen en de verdeling van de olie-opbrengsten.

Deadline

De Vredes- en Veiligheidsraad van de AU heeft de twee landen tijdens de vergadering zaterdag een deadline opgelegd, voor 2 augustus moeten de beide staatshoofden een oplossing hebben gevonden voor hun meningsverschillen.

De Afrikaanse top in Addis Abeba wordt zondag en maandag afgerond met de staatshoofden en regeringsleiders van de unie die 54 lidstaten kent.