AMSTERDAM - Op verschillende buitenlandse wegen die massaal worden gebruikt voor de Nederlandse vakantietrek stonden zaterdag monsterfiles.

Vakantiegangers hebben zaterdag uren vertraging opgelopen door lange files in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Dat meldde de ANWB.

In Frankrijk stond rond het middaguur in totaal 300 kilometer, vooral op de A7 van Lyon naar Orange. De file daar mat 75 kilometer: zo'n 2 uur oponthoud. Tegen het einde van de middag losten de files op, hoewel automobilisten op de A7 rond 16.00 uur nog rekening moesten houden met een file van zo'n 25 tot 30 kilometer lengte en meer dan een uur vertraging.

In Frankrijk was het niet alleen druk door het buitenlandse vakantieverkeer, maar ook door de Franse nationale feestdag, Quatorze Juillet.

Duitsland

In Duitsland was het vooral druk op de A8, in de richting Stuttgart-München-Salzburg. Voor problemen zorgde de afsluiting in beide richtingen van de A5, Karlsruhe richting Basel. Door die afsluiting moesten mensen omrijden via Frankrijk. Ook in Duitsland namen de files tegen het einde van de middag langzaam af.

In Oostenrijk viel het mee. Wel druk was het op de A2 in Zwitserland tussen Luzern en Gotthard. Daar stond 20 kilometer, oftewel 2,5 uur vertraging.

De steunpunten van de ANWB voor automobilisten in het buitenland zijn zaterdag behoorlijk bezocht, maar de organisatie zegt dat geen sprake is van extreme drukte. Door het relatief koele weer hebben auto's relatief weinig pech. Zo oververhitten de motoren minder snel.

Zwarte Zaterdag

Een woordvoerder van de ANWB noemde de situatie op de Franse wegen "niet niks, maar vergeleken met Zwarte Zaterdag valt het nog mee. Dan staat er al gauw meer dan zeshonderd kilometer file."

Zwarte Zaterdag wordt 4 augustus verwacht. Dan begint voor de Fransen in de regio rond Parijs de vakantie en staan er veel files richting het zuiden. De files die er nu staan worden vooral veroorzaakt door Nederlanders en Denen bij wie de vakantie net is begonnen. "Er zullen ook Duitsers tussen staan, maar in Duitsland zijn deze week geen regio's waar de vakantie is begonnen."

In Nederland stonden zaterdag overigens nauwelijks files.