BOEKAREST - De Roemeense interim-president Crin Antonescu heeft zich vrijdag verontwaardigd getoond over de kritiek die zijn regering had ontvangen van de Europese Unie.

EU-president Herman Van Rompuy had donderdag in Brussel tegen de Roemeense premier Victor Ponta gezegd zich ernstige zorgen te maken over de politieke ontwikkelingen in Roemenië. Van Rompuy vroeg zich onder meer af of de overheid zich aan de regels van de rechtsstaat houdt.

De Roemeense interim-president Antonescu maakte vrijdag duidelijk dat de Roemeense regering zich niets laat vertellen door de EU. ''De president van Roemenië neemt alleen bevelen aan van het Roemeense parlement en het Roemeense volk'', aldus Antonescu.

De zorgen over de politieke situatie in Roemenië zijn afgelopen week ontstaan toen de centrumlinkse premier Ponta een afzettingsprocedure initieerde tegen zijn politieke rivaal, de centrumrechtse president Traian Basescu. Die deed dinsdag officieel afstand van de macht.

Op 29 juli moeten de Roemenen in een referendum aangeven of Basescu mag aanblijven. ''Ik zal de beslissing van het volk absoluut respecteren'', bezwoer Ponta.