SARAJEVO - De moeders uit de Bosnische moslimenclave Srebrenica hopen dat het proces tegen de Bosnisch-Servische ex-legerleider Ratko Mladic door kan gaan.

''Wij moeders van Srebrenica zijn bang dat Mladic doodgaat en dat met hem ook de gerechtigheid sterft'', zei voorzitster Munira Subasic van de Vereniging van Moeders van Srebrenica donderdag tegen de Bosnische krant Dnevni Avaz.

Mladic werd donderdag onwel tijdens een rechtszitting van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Hij is overgebracht naar een Nederlands ziekenhuis. Het proces tegen hem is opgeschort. Voor de moeders van Srebrenica is dat een enorme schok, aldus Subasic.

De moeders willen dat het statuut van het Joegoslavië-Tribunaal wordt aangepast, zodat processen kunnen doorgaan als verdachten sterven.

Geen veroordeling

Volgens Subasic wordt geen recht gedaan aan de overlevenden van de massamoord en de families van de slachtoffers als er geen veroordeling komt.

Mladic is onder meer aangeklaagd voor genocide na de val van Srebrenica in juli 1995. Zijn militairen doodden meer dan 7000 moslimmannen en -jongens uit de enclave. Srebrenica herdacht woensdag het bloedbad.

Alles over het proces tegen Mladic